• Novinky

            • Exkurzia žiakov v Uličke remesiel

            • Dňa 10. mája 2024 pod vedením Ing. M. Rostášovej a Ing. V. Polákovej sa uskutočnila exkurzia pre žiakov I.CV a II.CV triedy na Hrnčiarskej ulici v Košiciach. Exkurzia bola zameraná na prezentáciu starých remeselných umení. Žiaci sa mohli bližšie oboznámiť s tajomstvami hrnčiarstva, kováčstva, brašnárstva, bylinkárstva,...

               

              - MR - 

            • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky

            • V dňoch 15.5. – 16.5.2024 sa uskutočnila na škole praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky žiakov v týchto  odboroch: poradenstvo vo výžive, manažment regionálneho cestovného ruchu so zameraním letuška, steward, čašník servírka, kuchár, obchodný pracovník a podnikanie v remeslách a službách.

              Po slávnostnom otvorení nasledovala obhajoba záverečných prác, na ktorej žiaci predviedli získané vedomosti a zručnosti počas štúdia. Praktická časť maturitnej skúšky dopadla úspešne, všetkým študentom blahoželáme a držíme palce na teoretickej časti MS.

            • Týždeň zdravej výživy a Deň mlieka

            • 16. máj patrí mlieku. Ochutnávkou mliečnych výrobkov sme si pripomenuli Svetový deň mlieka, ktoré patrí medzi nenahraditeľné potraviny a je aj nevyhnutnou súčasťou výživy.

              -KH-

            • Žofia Riečanová v Markíze

            • Účinkovanie v Markizáckom Teleráne.... 

              Folklórna skupina Závačan bola televíziou Markíza pozvaná ako hosť do Telerána. Ako členka tohoto súboru sa zúčastnila vystúpenia žiačka IV. CV triedy, Žofia Riečanová. Bol to pre ňu úžasný zážitok a bola rada, že mohla reprezentovať svoju obec. Mala na sebe oblečený slávnostný kroj, ale aj svadobný s partou na hlave. Tešíme sa, že na škole máme takto všestranne talentovaných žiakov, ako je naša Žofia.

              -MP-

            • Spolupráca v duálnom vzdelávaní - PČMS pre odbor obchodný pracovník

            • Spolupráca v duálnom vzdelávaní - PČMS na prevádzke u zamestnávateľa: 23. 04. 2024 sa konala praktická časť maturitnej skúšky pre odbor obchodný pracovník v spoločnosti METRO, 24. 04. v spoločnosti DM drogérie market a 25. 04. v spoločnosti LIDL. Naše žiačky úspešne absolvovali túto časť MS, držíme palce na teoretickej časti MS.

               

              -GL-

            • Ocenenie Žofie Riečanovej, žiačky IV.CV triedy

            • „V roku 2022 som sa prihlásila do literárnej súťaže "Pár viet o mojom otcovi". Keďže ja otca nemám, túto súťaž som brala ako výzvu, že sa už konečne cez vety vyrovnám so svojím hnevom voči môjmu otcovi. A samozrejme som mojím dielom chcela poďakovať mojej mame za to všetko čo pre mňa urobila a robí. Ani som netušila, že z tejto celoslovenskej súťaže si odnesiem hneď prvé miesto.

              Keďže sa táto súťaž koná každé dva roky, nedúfala som, že v maturitnom ročníku budem mať znovu šancu sa tejto literárnej súťaže zúčastniť. V decembri roku 2023 sa mi ozval pán Pavol Vitko, publicista, novinár a organizátor tejto súťaže, s tým, či by som sa nechcela zúčastniť ako víťazka predchádzajúcej súťaže. Neodmietla som a to už len z toho dôvodu, že som chcela znovu skúsiť šťastie, ale aj pre to, aby som sama zistila,  či naozaj viem písať aj o ťažkej téme,  ako to bolo tento krát a teda o "Koreňoch mojej hrdosti".

              Téma mala byť spracovaná ako publicistický príspevok. Tomu žánru sa veľmi nevenujem,  no napriek tomu som to chcela vyskúšať. Bola som veľmi prekvapená, keď mi prišiel email s informáciou, že som sa dostala medzi prvých siedmych výhercov a bola som pozvaná na vyhodnotenie do Bratislavy.  Oceňovanie tejto súťaže bolo spojené s oceňovaním laureátov ceny Fra Angelica v Primaciálnom paláci v Zrkadlovej sieni. Napätie sa stupňovalo až dovtedy, kým som nebola vyhlásená po tretie miesto. Nakoniec som si odniesla tento krát druhé miesto, no aj tak som bola hrdá na to,  čo dokážem. A touto cestou by som sa chcela poďakovať všetkým organizátorom tejto súťaže za to, že som sa súťaže mohla zúčastniť dva krát  a aj úspešne."  Žofia Riečanová, žiačka IV. CV

              Sme na Žofiu veľmi hrdí a gratulujeme jej.

            • Návšteva III.CV v Informačnom centre mesta Košice

            • Dňa 22.04. 2024 sa žiaci III.CV v doprovode PhDr. Borovskej zúčastnili exkurzie do Informačného centra mesta Košice, ktoré sa nachádza v budove Historickej radnice.

              Žiaci sa dozvedeli, že toto centrum poskytuje návštevníkom informácie o turistických zaujímavostiach nášho mesta a jeho okolia, o cyklotrasách a o iných možnostiach športového a kultúrneho vyžitia.

              Mali možnosť navštíviť aj ďalšie turistické informačné centrum na Hlavnej 48. Vypočuli si tam prednášku o tom, čo všetko toto centrum ponúka. Tiež si mohli so sebou zobrať mapky okolia s atrakciami a zaujímavé propagačné materiály. 

              Žiakom sa táto exkurzia páčila a odniesli si z nej mnoho užitočných informácií z oblasti cestovného ruchu.