• Novinky

            • Environmentálna výchova - exkurzia v spoločnosti KOSIT

            • 14.  decembra 2023 sa žiaci I.CV v rámci environmentálnej výchovy zúčastnili exkurzie v spoločnosti KOSIT. Dozvedeli sa ako prebieha proces recyklácie odpadu, ako sa správne triedi odpad, ako funguje spaľovňa odpadu a mnoho iných informácii. Zahrali si aj hru o triedení odpadu, kde si precvičili získané vedomosti a pozreli si video o tom, koľko odpadu produkujeme na zemi.

              -PP-

            • Deň otvorených dverí 2023

            • Dňa 07.decembra 2023 sa na SOŠ obchodu a služieb konal Deň otvorených dverí, ktorý sa niesol v duchu vianočných sviatkov. V ranných hodinách, po slávnostnom otvorení a privítaní pani riaditeľkou Ing. Martinou Zetekovou, čakal na prvých návštevníkov vianočný punč a ochutnávka cukrárenských výrobkov. Súčasťou DOD boli rôzne prezentácie študijných a učebných odborov, ktoré naša škola ponúka. Najväčšou novinkou pre budúcich žiakov však bola informácia o možnosti štúdia v 5-ročnom študijnom odbore: hotelová akadémia.

              Na prízemí si hostia mohli pozrieť krásne ukážky cukrárenských a kuchárskych prác, ako aj ocenenia našich žiakov /J. Albrecht a M. Novák./, v Gastro učebni si veľkú pozornosť získali M. Seligová a M. Varšo miešanými nápojmi. Všade vládla pokojná atmosféra, zneli tóny už klasických vianočných skladieb...

              Prosím, malá ukážka a takto to vyzeralo...

              -LD-

            • ČERVENÉ STUŽKY - Kampaň boja proti AIDS

            • Aj tento rok sa naša škola zapojila do 17. ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky, ktorá vyvrcholila 1. decembra 2023 – na Svetový deň boja proti AIDS. Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorá sa organizuje pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku pod vedením viacerých odborných garantov a spolupracovníkov zo Slovenska a zo zahraničia.  AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.

              Posolstvom červenej stužky je prejaviť solidaritu s ľuďmi nakazenými HIV, uctiť si pamiatku tých, ktorí v dôsledku tohto ochorenia zomreli, zvýšiť informovanosť o HIV a AIDS.

              Stužku navrhli členovia dobročinnej organizácie Visual AIDS v New Yorku v roku 1991 ako spomienku na tých, ktorí už tejto chorobe podľahli. Červená farba bola vybraná ako symbol krvi a života.

              Naša škola podporila kampaň nosením oblečenia červenej farby, bielej farby  alebo červenej stužky. Na výrobe a rozdávaní červených stužiek sa podieľali žiacky A. Nagyová, V. Jalcs a I. Džurná pod dohľadom Mgr. M. Vaľkovej.

              Ďakujem všetkým zúčastneným. 😊

              -MV-

            • Deň otvorených dverí

            • Dňa 7. decembra 2023 od 09:00 hod sa v priestoroch Strednej odbornej školy obchodu a služieb Jána Bocatia na Bocatiovej ulici číslo 1 v Košiciach uskutoční Deň otvorených dverí.

               

              V rámci tohto podujatia Vás prevedieme priestormi školy a predstavíme Vám odbory, ktoré môžete študovať na našej škole...

               

               

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 22. novembra 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo  Olympiády v anglickom jazyku, v kategórií  2D, kde prezentovali svoje jazykové zručnosti 18 študenti z 12 tried v písomnej a ústnej časti. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykové kompetencie súťažiacich, konkrétne, počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, gramatická časť a časť zameraná na slovnú zásobu. Ústna časť  predstavovala samostatný prejav na základe vizuálneho stimulu a situačných úloh.

              V oboch disciplínach sa hodnotilo splnenie úlohy na základe zadania, komunikatívna zručnosť a plynulosť vyjadrovania, jazyková úroveň (gramatika, syntax) a rozsah slovnej zásoby a jej použitie.

              Olympiádu organizovala Mgr. M. Vaľková v spolupráci s Mgr. M. Pallayovou a Mgr. K. Dronzekovou. 

              Na prvých troch miestach sa umiestnili:

               

               1.miesto:     KOČIŠ Maximilián ( IV. CM )

               2.miesto:     PAVLÍKOVÁ Petra   ( IV. CV )

               3.miesto:    ČIGÁŠOVÁ Alexandra  (III. CV)

               

              Okrem diplomu si výhercovia odniesli peňažnú odmenu vo forme darčekovej poukážky. Ostatní zúčastnení si vybojovali jednotku z ANJ.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a postupujúcemu Maximiliánovi Kočišovi  držíme palce v okresnom kole, ktoré sa uskutoční v januári 2024.

               

              -MV-

            • Barmanský kurz

            • V dňoch 20.11.-24.11.2023 na našej škole úspešne absolvovalo 9 žiakov základný barmanský kurz pod vedením pána Jána Majoroša, člena Slovenskej barmanskej asociácie (SkBA). Svoje dlhoročné skúsenosti a vedomosti z barmanstva odovzdal žiakom v 5. dňoch naplnených dôležitými informáciami a praktickými zručnosťami. Barmanský kurz sa všetkým veľmi páčil a získané vedomosti tak môžu využiť vo svojej budúcej kariére.

              ​​​​​​​-OŠ-

            • Slávnostné oceňovanie ku Dňu študentstva

            • 21. 11. 2023 sa vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach konalo slávnostné oceňovanie ku Dňu študentstva pod záštitou KSK. Ocenenie získal Ján Albrecht zo IV.CM odbor kuchár, ktorý bol školou nominovaný za vynikajúce úspechy  a ocenenia v oblasti gastronómie.

              Úspechy:

              3. ročník – šk. rok 2022/2023

              - Sweetcup 2022 Prešov – medzinárodná súťaž v gastronómii

              Strieborné pásmo v kategórii kuchár

              Téma: „Dotyk jesene“ s názvom dezertu „Slovenské veľhory naruby“

               

              4. ročník – šk. rok 2023/2024

              - absolútny víťaz v kategórii „ Kuchár – junior“

              V. ročníka súťaže „Jeseň na Tokaji“ v Trebišove v súťažnej disciplíne „Teplá kuchyňa-varenie naživo“

               

              -účasť a reprezentácia školy v rámci projektu „ Rok v gastronómii“ partnerských škôl Praha – Krakow – Košice v Krakowe,

               

              - reprezentácia školy na rôznych podujatiach a akciách, organizovaných našou školou a inými subjektami, kde pripravuje rôzne pokrmy, špeciality našej aj svetovej kuchyne.

            • Exkurzia do koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz a Auschwitz Birkenau

            • Dňa 15.11.2023 sa 42 žiakov našej školy spolu s pánom profesorom Mikovčíkom a pani profesorkou Gogovou zúčastnili exkurzie do koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz a Auschwitz Birkenau v poľskom meste Osvienčim. Sprevádzaní dvoma profesionálnymi sprievodkyňami nahliadli do smutnej histórie s nádejou poučiť sa z nej...

            • Riaditeľské voľno

            • V súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám oznamujem, že dňa 16. 11. 2023 (štvrtok) poskytujem žiakom Strednej odbornej školy obchodu a služieb Jána Bocatia, Bocatiova 1, Košice  riaditeľské voľno.

                                                                                                                                                     Ing. Martina Zeteková
                                                                                                                                                          riaditeľka školy

            • Informatická súťaž iBobor 2023

            • Vo štvrtok 9. 11. 2023 sa zúčastnili žiaci I.CV a II.CV našej strednej školy  informatickej súťaže iBobor. Potrápili si hlavy, overili svoje vedomosti a mnohí aj s dobrými výsledkami. Tešíme sa na ďalšie ročníky tejto skvelej súťaže.

            • Študentská kvapka krvi

            • Dňa 8.11.2023 sa naša škola zapojila do kampane „Študentská kvapka krvi“. Slovenský Červený kríž ju organizuje v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR. Aj naši študenti, s podporou p. riaditeľky  Ing. M. Zetekovej a pod záštitou koordinátorky prevencie Mgr. M. Vaľkovej, sa opäť zapálili pre dobrú vec a rozhodli sa darovať krv ľuďom, ktorí to potrebujú. Ďakujem všetkým zúčastneným žiakom IV.DM a IV.CM  za odvahu J - konkrétne: M.Seligovej, J.Albrechtovi,  M.Čornaničovi, R.Lackovi, E.Koľvekovej, P.Pollákovi, P. Slávkovi, M.Kočišovi.

              -MV-

            • PIŠQWORKY 2023

            • Aj tento rok sa naši žiaci - nadšenci zišli na SPŠ elektrotechnickej v Košiciach, aby si zmerali sily s inými tímami. Veríme, že na budúci rok sa zo semifinále posunieme do finále.

              -MK-

            • Medzinárodný veľtrh cvičných firiem V4

            • V Spoločenskom pavilóne v Košiciach sa uskutočnil 25. a 26. októbra 2023 Medzinárodný veľtrh cvičných firiem V4. Zúčastnili sme sa aj my s našou cvičnou firmou TRIPIFY, s. r. o.., Žiaci si vyskúšali,  aké to je to je obchodovať vo fiktívnom svete obchodu a prezentovať svoje podnikanie.

            • Prezentačno-propagačná výstava stredných škôl s názvom „Správna voľba povolania 2023“

            • V dňoch 24. 10. a 25. 10. 2023 sme sa zúčastnili na prezentačno-propagačnej výstave stredných škôl s názvom „Správna voľba povolania 2023“ pod záštitou Košického samosprávneho kraja v priestoroch telocvične Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici v Košiciach.

              Našu školu sme prezentovali žiakom 8. a 9. ročníka základných škôl. Naši žiaci z triedy III.CV priblížili záujemcom aké študijné odbory naša škola ponúka a aké je uplatnenie v praxi. Podávali aj informácie o mnohých aktivitách a poznávacích zájazdoch do zahraničia, ktoré sa na našej škole realizujú. Záujemcom boli poskytnuté aj informácie o prijímacích skúškach, propagačné materiály, informácie k jednotlivým odborom ako aj k duálnemu vzdelávaniu.

              V rámci tejto akcie sa uskutočnil aj workshop výchovných a kariérnych poradcov základných a stredných škôl.

              Záujem žiakov zo základných škôl o štúdium na našej škole bol veľký, čo nás teší.

            • Súťaž "Jeseň na Tokaji 2023"

            • Dňa 25.10.2O23 sa v Trebišove konala súťaž Jeseň na Tokaji 2023.

              Úlohou bolo varenie dvoch porcií hlavného jedla zo zadaných ingrediencií: Sumček africký a víno Furmint.

              Príprava torty a dvoch reštauračných dezertov s použitím sezónnych surovín.

              Súťaže sa za našu školu zúčastnili  žiak IV.CM Ján Albrecht (varenie na živo) a žiak II.CM Matej Novák

              (príprava dezertov a torty).

              Umiestnenie žiakov:

              • Ján Albrech – I. miesto - Zlatá medaila a absolútny víťaz
              • Matej Novák – II. miesto v zlatom pásme

              -GŠ-

            • Medzinárodná barmanská súťaž EUROCUP 2023

            • V dňoch 24. a 25. 10 2023 sa konala Medzinárodná barmanská súťaž EUROCUP 2023 v Hotelovej akadémii Prešov.

              Tejto súťaže sa zúčastnili žiaci našej školy Miriam Seligová a Matej Varšo z IV.CM, pod vedením majsterky odbornej výchovy p. Márie Jurtinusovej.

              Miriam Seligová získala zlatú medailu, strieborný pohár – absolútny víťaz v kategórii jednotlivcov a bronzový pohár v kategórii absolútny víťaz družstvo – škola. Matej Varšo získal bronzový pohár v kategórii absolútny víťaz družstvo – škola a bronzovú medailu za jednotlivcov.

              -MJ-

            • Projekt "Rok v gastronómii" – Košice

            • V dňoch od 16. 10. 2023 až 20. 10 2023 sa u nás v Košiciach konal projekt ,,Rok v gastronómii“. Navštívili nás naše partnerské školy z Prahy  a Krakova. Mali bohatý program spojený s prehliadkou Košíc, návštevou hotela Hilton a hotela Košice, exkurziou do Vysokých Tatier a obhliadkou hotela Kempinsky. Zúčastnili sa aj otvorenej hodiny v našej Gastro učebni a oddýchli si pri bowlingu. Tešíme sa na ďalší rok.

              -PP-

            • Deň zdravej výživy

            • Pri príležitosti Dňa zdravej výživy, ktorý si pripomíname každoročne 16. októbra, sme si pripravili pre žiakov a zamestnancov školy ochutnávku a výstavu výrobkov zdravej výživy v budove našej školy. Pri príchode do školy boli všetci privítaní chutným jablkom a ponúknutí racionálnymi produktami.

              Deň zdravej výživy bol opäť príležitosťou na zdôraznenie potreby poukázať na čoraz naliehavejšie uplatňovanie racionálneho stravovania a zdravého životného štýlu našej mládeže.

              -LB-